Matkapartner

Üldised soovitused matka ettevalmistades

  1. Vali matkamiseks sobiv matkarada: uurige erinevaid matkaradasid ja valige selline, mis sobib teie oskuste, füüsilise vormi ja ajakava järgi. Mõelge ka sellele, millist maastikut või looduskeskkonda soovite näha.
  2. Valmistuge korralikult ette: võtke aega matkavarustuse kontrollimiseks ja selle vajadusel täiendamiseks. Veenduge, et teil oleks kaasas sobiv riietus, veekindlad riided ja head matkasaapad. Ärge unustage kaasa võtta vett, toitu, päikesekaitset ja kaarti või navigatsiooniseadet.
  3. Planeerige oma marsruut ette: uurige välja matkaraja pikkus, hinnake, kui kaua see aega võtab, ja planeerige oma marsruut vastavalt sellele. Vaadake üle ka vaatamisväärsused ja huvitavad muljeid pakkuvad kohad, mida soovite matkates külastada.
  4. Olge ohutusele tähelepanelik: enne matkale minekut teavitage kedagi oma plaanidest ja marsruudist ning jätke neile täpne teave matka ajaks helistamiseks või hädaolukorras abi kutsumiseks. Veenduge, et olete teadlik ümbruskonnast, olge tähelepanelik ja järgige matkaraja märgistust.
  5. Naudi matka ja loodust: matkamine on suurepärane võimalus lõõgastuda ja linnakärast eemale saada. Nautige looduse ilu, jälgige lindude laulu, vaadelge eksootilisi taimi ja loomi ning pange tähele looduse muutumist matka ajal.
  6. Jäta matkarada puhtaks: olge vastutustundlik matkaja ja veenduge, et teie matkarada jääks puhtaks. Ärge visake prügi loodusesse ja hoidke matkaraja veekogud puhtad.
  7. Tehke regulaarselt pause: matkates on oluline anda oma kehale ja jalad puhkust. Tehke regulaarseid pause, et puhata, süüa ja juua ning nautida ümbritsevat loodust.
  8. Kogemuspõhist õppimist: märkige üles oma matkamise positiivsed ja negatiivsed küljed ning õppige matkamise käigus. See aitab teil tulevikus paremini ette valmistuda ja paremaid matkamise otsuseid teha.